Теория и експерименти за разрушаване на спородермата на боровия прашец

  • 0

Теория и експерименти за разрушаване на спородермата на боровия прашец

Категория : БОРОВ ПРАШЕЦ

 

Зърната на боровия прашец са опаковани в здрава обвивка, която като „броня” защитава хранителните вещества и наследствения материал. Обвивката на прашеца издържа не само накисване в разтвор със сода каустик и варене във вода, но и противодейства на радиоактивност. Експериментите, проведени от японски учени за увеличаване дозите на облъчване, показали, че, ако за човек смъртоносната доза е 0,15 Кл/кг., то обвивката на прашеца демонстрира голяма здравина и съпротивление на радиацията при доза от 77,4 до 129 Кл/кг. По японски данни стомашният сок на хората и животните с еднокамерен стомах не е способен да разруши спородермата на прашеца, затова, за да се осигури усвояването на хранителни елементи, тя трябва предварително да се премахне.

В лабораторията за изследване на микроелементите в Главната болница НОАК (Народно – освободителната армия на Китай) в гр. Пекин е било направено изследване на микроформите и хранителните вещества преди и след разрушаване на спородермата. Прашецът представлява бледожълт прах с лека структура, летлив и леко хлъзгав при пипане. Когато се разклати силно в прозрачен съд, прашецът се движи сякаш тече. Но това свойство изчезва след разрушаване на спородермата по метода на високоскоростната пулверизация във въздушния поток, което води до промяна на физическите свойства на прашеца – той губи способността си да „тече” заради високата адхезия (прилепване) на частиците след разрушаване на спородермата.

В процеса на разрушаването й във високоскоростния въздушен поток, поленовите зърна на прашеца под въздействието на механичните сили, се сблъскват едно с друго, което води до отделяне на обвивката им от тях. Основният състав на прашеца доста добре се обогатява благодарение на това,че балончетата, заради своята физическа структура, се отнасят от въздушния поток. Анализът на съответните компоненти на прашеца преди и след процеса на разрушаване на спородермата показват значително снижаване на съдържанието на хемицелулоза – от 12,8% до 1,5%, т.е. с 88% и определено снижаване на съдържанието на целулоза, от 14,4% до 9,9% със загуба на повече от 30%, на лигнин от 29,6% до 25,9% със загуба 12,5%, съдържанието на груби влакна намалява с 23% (от 35,6% до 27,3%), а на захарта – от 12,3% до 10%, т.е. с 18,7%. По намаляването на съдържанието на грубите влакна, хемицелулозата, целулозата, лигнина и захарта може лесно да се предположи, че основният състав на балончетата са различни видове целулоза и захари. Тоест обвивките на поленовите зърна на прашеца се състоят от изброените компоненти. Натуралният прашец с неговите миниатюрни зрънца съдържа множество клетки на прашеца. Това, че при разрушаване на спородермата, съдържанието на лигнин (основният компонент на стените на клетката ) намалява само с 12,5%, означава, че той се съдържа основно в тялото на зрънцата на боровия прашец.

На въпроса защо общата калоричност, съдържанието на липиди и нишесте в боровия прашец могат да се увеличават, ние отговорихме чрез сравнение на микроформите и хранителните компоненти на прашеца преди и след процеса на разрушаване на спородермата. Анализът показа, че общото съдържание на протеини в прашеца след разрушаването на спородермата се е увеличило от 3,1% до 3,5% (съгласно разпоредбите на Фармакопея на КНР в редакцията от 2000г. съдържанието на сурова пепел в прашеца не трябва да превишава 8%). Несъмнено това е благодарение на обогатяването на основната част на поленовите зърна на прашеца след разрушаване на стените на прашеца.

След процеса на разрушаване на спородермата забележимо се увеличава съдържанието на екстрахируемите компоненти. По резултати от изследванията съдържанието на водоразтворимите въглехидрати се удвоява – от 14,8% до 30,2%, което показва, че след премахване на балончетата, се отчита повишена разтворимост на разтворимите въглехидрати. В същото време значително се повишава и съдържанието на разтворимите в етер липиди – от 1,5% до 10,5%, т.е. седем пъти повече в сравнение с изходното съдържание. Това също доказва, че след разрушаване на спородермата, се отчита по – голяма разтворимост на липидите в основното тяло на зърното на боровия прашец. След обработката също така значително се увеличава съдържанието на микроелементи, по – специално съдържанието на разтворимия цинк – от 0,16 мг/г до 0.26 мг/г. Съдържанието на свободни аминокиселини в прашец с разрушена спородерма е по – високо, отколкото в натуралния прашец.  Всички изброени по – горе показатели показват ефекта от проведения процес по разрушаване на спородермата.

Ободряващ факт е, че някои от хранителните компоненти на боровия прашец все още могат да бъдат получени и след разрушаването на спородермата. Било е доказано, че те (хранителните компоненти на прашеца) се намират както в спородермата, така и вътре в поленовите му зърна. Изследванията потвърдили прогнозите на някои експерти, че без разрушаване на спородермата, получаването на ефективни хранителни компоненти от натуралния боров прашец няма да е възможно.

Китайска държавна корпорация Нова Ера, книги серия “ Знания за Здравето „

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?