Боров прашец

  • 0

Боров прашец

Категория : БОРОВ ПРАШЕЦ

“ Прашецът се смята за „единственият комплексен хранителен продукт в света”. Той съдържа всички важни за живота хранителни вещества, уникални по природата си. Плодовете и зеленчуците, които ние използваме за храна, съдържат до 90 – 92% вода, като след дехидратацията им, в тях остава по – малко от 10% изходно тегло. След дехидратацията, прашецът запазва 94,7% от изходното си тегло. Именно затова можем да го приемаме като свръхконцентрирана храна, несъпоставима с други хранителни продукти в природата.
Прашецът съдържа различни хранителни вещества и биоактивни компоненти, които оказват голямо влияние на обмяната на веществата в организма и превъзходно регулират физиологичната активност на почти всички органи. За изследването на тези функции на прашеца се обединили Лабораторията за изследване на микроелементите, Главната болница НОАК и Институтът по физиология на храненето (Европейски изследователски център за изучаване на микроелементите) в Техническия университет в Мюнхен, които в началото на 90-те години си сътрудничели по програма „Изследване на хранителните и физиологични функции на китайския боров прашец.” Резултатите от тази програма, публикувани през пролетта на 1994г., потвърдили, че боровият прашец съдържа хранителни вещества, необходими за продължителния живот на организма. Те са повече от 200 и включват различни протеини, аминокиселини, минерални вещества, нуклеинови киселини, ферменти и коферменти, монозахариди и полизахариди. Това показва, че ценността на боровия прашец е в неговата комплексност и оптималното съчетание на хранителни вещества. Още по- ценно е, че всички те са биологически активни. „

Хранителни свойства:

1. Протеини

Протеините са основни за живота на организма. Те заемат в него второ място след водата. Всички важни тъкани в организма се нуждаят от участието на протеини. Освен това именно те са основната субстанция за формиране на протоплазмата на различните клетки. Организмът на възрастен човек съдържа около 16,3% протеини, т.е. ако човек тежи 50кг., то тяхното съдържание е 8,15 кг. Те се подлагат на постоянни динамични промени разграждане и синтез. Протеините, съдържащи се в храната и попадащи с нея в организма, се използват предимно за създаване на нови тъкани и за поддържане на динамичното равновесие между разрушаването и регенерацията им в тъканите. При недостатъчна консумация на протеинови храни, организмът по – бързо старее и става податлив на болести. В растенията най- много азот има в прашеца, а азотът е важен за живота, т.к. е базов елемент на аминокиселините и най- важен компонент на протеините. В прашеца протеините съществуват като протеноиди.
Аминокиселините са продукт на разпад и базов компонент на протеините. Целта на приемане на протеини е получаването на различни необходими за организма аминокиселини, които са изключително важни за живота. В природата съществува повече от 20 аминокиселини, 8 от които са незаменими (ЕАС), т.к. не се синтезират в организма и трябва да се приемат отвън. Високото съдържание на аминокиселини е главната отличителна черта на боровия прашец. В него в големи количества се съдържат всички съществуващи в природата обикновени аминокиселини.
Ценността на боровия прашец не е само в това, че е богат на аминокиселини, но и в това, че те присъстват в прашеца и в свободно състояние, като така по – добре се усвояват от организма. Точно тава са гореспоменатите осем незаменими аминокиселини.

2. Нуклеинови киселини

“ Животът е форма на протеиново съществуване, а протеинът е основата на живота. Но след откриването на нуклеиновите киселини следва да се признае, че именно те са най- важните за живота вещества. Има две причини за игнориране на хранителните им стойности в миналото: първо, били са открити със сто години по – късно от белтъчините (протеините) и, второ, съществуващото в традиционната нутриология мнение, че, независимо от важността на нуклеиновите киселини за организма, те все пак могат да се синтезират вътре в него и затова няма необходимост да се приемат отвън, с храната.
Има два вида нуклеинова киселина: рибонуклеинова киселина (РНК) и дезоксирибонуклеинова киселина (ДНК). Един американски учен беше сравнил протеина с движещ се автомобил, чийто шофьор е нуклеиновата киселина, което отразява тяхната връзка и взаимодействие. Протеините, необходими за физиологичната активност на организма, се синтезират под ръководството на ДНК, а РНК изпълнява тази задача. Това може да се разглежда по следния начин: ДНК е дизайнерът в производството на протеини, а РНК изпълнява неговите идеи в производството. Изследванията, провеждани за 50 години доказали, че нуклеиновите киселини носят цялата генетична информация за живота и, намирайки се в хромозомите на клетките, определят наследствеността, ръководят синтеза на протеините, контролират делението и ръста на клетките. Може да се каже, че от раждането до смъртта, животът се управлява и контролира от нуклеиновите киселини. Затова може да се каже, че те са „същността на живота”.
Нуклеиновите киселини в организма се синтезират по два начина – първичен синтез в черния дроб и коректиращ – в мозъка и костния мозък. Констатирано е, че след 20-та година в човешкия организъм постепенно намалява способността за първичен синтез на нуклеиновите киселини. Стареенето на организма, включващо стареене на кожата, загуба на коса и нейното побеляване, отслабване на физическата сила, забавяне на мисловните процеси и загуба на зрението, е резултат от спиране обновяването на клетките поради недостатъчния синтез или постъпване в организма на нуклеинови киселини. За се забави стареенето е необходимо този процес да бъде удължен.
Важният компонент на боровия прашец, нуклеиновата киселина, вече е привлякла към себе си голямо внимание в света. Д-р Франк от САЩ е убеден, че консумирането на храни, богати на нуклеинови киселини, регенерират клетките и предотвратяват стареенето и различни хронични заболявания. В своята книга „No- aging Diet” (Диета без стареене), той пише: „Нацията на столетниците потвърждава хранителната стойност на нуклеиновите киселини”. Някои от изследователите й считат, че употребяването на храна с боров прашец е абсолютно необходимо за здравето и дълголетието от гледната точна на нутриологията. Освен това, той доставя на организма голямо количество ензими, необходими за разлагането на нуклеиновите киселини, за да се произвеждат различни полезни за организма вещества и по този начин да се предотвратява стареенето на клетките и да се ремонтират повредените клетки в процеса на обмяната на веществата. Може да се направи извод, че високото съдържание на нуклеинови киселини в боровия прашец е основен източник на здравето и дълголетието на хората. В 100гр. боров прашец се съдържа 48, 65мг. нуклеинови киселини, което го прави важен природен продукт, способен да осигури на организма достатъчното им количество.“

Книги серия “ Знания за Здравето“, Китайска държавна корпорация „НОВА ЕРА” – за Боровия Прашец.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?