Лечебни свойства на боровия прашец

  • 0

Лечебни свойства на боровия прашец

Категория : БОРОВ ПРАШЕЦ

Възстановяване при диабет – Диабетът е нарушение на въглехидратната обмяна в организма, което е хронична прогресивна ендокринопатия, за която е характерно повишено ниво на захар в кръвта. За това допринася абсолютната или относителната липса на инсулин. По данни на СЗО диабетът, ракът и исхемичната болест на сърцето могат да преустановят преобразуването на мазнините и протеините в енергия, прикоето тялото няма да може да получава достатъчно количество енергия за поддържане на собствената си температура. Това води до нейното непроизволно понижаване, до кома и представлява опасност за живота. Боровият прашец е богат на калий-128,3 мг. в 100 г.

Приемът на боров прашец може да осигури достатъчно количество калий и съответно да предотврати усложнения на диабета, а също и да доведе до по-бързо възстановяване на болни от диабет пациенти.
Изследванията потвърждавта, че приемането на боров прашец е безопасен и ефективен метод за лечение на диабет. Трябва да се отбележи, че първоначално предписаното медикаментозно лечение не трябва да се прекрати с началното приемане на боров прашец. Под лекарски контрол пациентите трябва постепенно да намаляват дозата на приеманите медикаменти според степента на приемане на боровия прашец.

Красота и грижа за кожата – Боровият прашец съдържа хранителни вещества, необходими за красотата – такива като белтъци и аминокиселини, желязо (без което може да се появи анемия), витамини А, С и Е, каротин, фосфолипиди. Съдържа още компоненти като нуклеиновите киселини, без които не може да има истински грижи за кожата и поддържане на младостта.Чрез медицински изследвания е доказано, че същността на красотата е в поддържането на равновесие в организма. Използването в храната на продукти, богати на витамин С, забавя или блокира синтеза на меланина. Употребата в храната на продукти, богати на витамин А, е предпоставка за лечението на младежки гнойни пъпки. Недостигът на витамини В1 и В2 до явления като подпухналост, образуване на мехури, сърбеж по лицето, цепнатини в ъгълчетата на устните. При недостиг на белтъци и мазнини кожата става груба и придобива сив цвят. Витамин Е има функцията да разширява периферните кръвоносни съдове. Съчетанието на витамини А и Е подобрява циркулацията на кръвта, осигурява на кожните покрития хранителни вещества и кислород, създава ефекта на красотата. Недостигът на някои нутриенти се отразява негативно на лицето. Красотата се постига преди всичко с регулиране на диетата и с осъществяването на баланс на хранителните вещества. Богатият на нутриенти прашец е способен да регулира организма отвътре и отвън, създавайки чудото на красотата. Технологията за преработка на прашеца за козметични цели е патентована в много страни. През 1950 г. патент за козметика с прашец е бил регистриран във Франция, а през 1970 г. в Япония са били регистрирани три патента. Наричат боровия прашец източник на красота, храна на боговете, източник на младост и здраве.

Запазване и защита на черния дроб – Черният дроб е най-големият орган, който участва в детоксикацията. Регулирането на диетата и разумният избор на хранителни вещества са много важни при грижата за черния дроб. Защитният ефект на боровия прашец по отношение на черния дроб се проявява в няколко аспекта: монозахаридите в състава на прашеца способстват за синтеза на чернодробния гликоген, а вътрешната секреция и ензимите оказват положително въздействие върху синтеза на протеини и върху метаболизма. Протеините се разлагат на аминокиселини, 20% от които постъпват в кръвта непосредствено за нуждите на тъканите, а основната част остава в черния дроб за повторен синтез. При недостиг на протеини в черния дроб се натрупват мазнини, което води до липидоза на черния дроб, преминаваща в цироза. Прашецът е богат на протеини и аминокиселини, а освен това влизащите в състава му витамин В и микроелементи като мед, цинк и магнезий участват във формирането на много ензими на черния дроб и оказват влияние върху тяхната активация; стимулират възстановяването на клетките на черния дроб и способстват за отделянето на жлъчна течност.

Хранене на мозъка и подобряване на мисловните способности – Съвременните изследвания показват, че мозъкът на човека тежи 1400 г. и се състои от 14 милиарда клетки. След 20 – годишна възраст ежедневно умират около 100 хиляди клетки. Към 60 – годишна възраст количеството на мозъчните клетки се съкращава с една десета част в сравнение с това на 20 – годишната възраст. Паметта и мисленето на старите хора видимо се влошават, което говори за отслабване и стареене на мозъка. Клиничната практика показва, че прашецът е в състояние не само да стимулира мозъка и да усилва интелекта, но също така да лекува влошената памет и слабоумието.
Учените са открили, че влошаването и отслабването на паметта и понижаването на интелекта са свързани пряко с недостатъчното хранене. Функцията на прашеца по отношение на храненето на мозъка се състои в това, че прашецът включва в състава си повече от 200 хранителни компоненти. Като есенция от растения, прашецът включва много компоненти, балансирани помежду си и е признат за „най-добър природен продукт“ от специалистите в областта на храненето.

Регулиране на функциите на стомашно-чревния тракт – Боровият прашец регулира функциите на стомашно-чревния тракт за сметка на собствените си природни и хранителни качества; особено е ефективен за лечение на стомашно-чревни разтройства. Прашецът съдържа значително количество витамин В1 или тиамин, който е основен компонент на кофермента на декарбоксилазата. Този кофермент е много важен за регулирането на метаболизма на въглехидратите; витамин В1 спомага за перисталтиката, ускорява храносмилателната функция, нормализира отделянето на жлъчен сок и активира дейността на червата. Той може също да облекчи силно разтройство (диария), чревни инфекции, предизвикани от свободното разпространение на чревни патогенни бактерии и микроби, без да засяга нормалните чревни бактерии. Прашецът е способен да унищожава вредните микроби или да ги обезвреди, за да помогне за бързото развитие на полезните микроби.

Затова вече след няколко дни, през които се е приемал прашец, при нормална диета се постигат забележителни резултати. Ето защо прашецът се нарича още „страж, пазител на червата“.

Външно приложение – Боровият прашец може да се използва при грижите за кожатаи за тялото на децата. Той оказва добър ефект за предотвратяване и лечение на детска екзема и на дерматит при пеленачета. Поради прекрасните си хигроскопични качества нанесеният на повреденото място прашец предизвиква бързо изсушаване. В същото време влизащите в състава на прашеца нутриенти могат, както да премахнат възпалението на поразеното място, така и да го снабдят с хранителни вещества. Като натурален и екологично чист продукт прашецът не вреди на поразените места по кожата.

Боровият прашец е особено подходящ за лечение на сърбеж на кожата в старческа възраст. Поради отслабналите функции на стомаха и червата за усвояването на храната, старите хора страдат от недостиг на витамини и микроелементи, от стареене и сухота на кожата, особено от сезонна сухота, което предизвиква неукротим кожен сърбеж по ръцете и по краката. През зимата симптомите се изострят. Нанасянето на боров прашец допринася за бързото облекчаване и отстраняване на симптомите. Външното приложение на боровия прашец е регистрирано във фармакопеята от поколения наред и отново се потвърждава от съвременната клинична медицина.

Действие против тумори – Според статистиката на етиологията на рака честотата на възникване на рак се увеличава с възрастта. В диапазона от 20 до 60 години заболеваемостта от рак нараства 2 – 7 пъти през всеки 10 години. Имунолозите смятат, че имунните органи и функции с възрастта деградират, което обяснява взаимовръзката между остаряването и заболеваемостта от рак. Замърсяването на околната среда,начинът на хранене, душевното състояние също оказват влияние на имунните функции на организма. Съгласно резултатите от съответни изследвания появата на по-голямата част ракови заболявания има дълъг латентен период от 10 до 30 години. Учените заявяват, че толкова дълъг период дава на хората достатъчно възможности за предотвратяване на рака.

Т-лимфоцитите и микрофагите в кръвта са способни ефективно да унищожават бактерии, вируси и ракови клетки. Те се произвеждат от костния мозък. Нарушената функция на хемопоезата или недостатъчната функция на вътрешната гръдна жлеза съкращават количеството на Т-лимфоцитите и макрофагите, понижавайки имунните функции на организма. Затова функцията на хемоезата на костния мозък и функцията на вътрешната гръдна жлеза, количеството на Т-лимфоцити и макрофаги в кръвта са индикатори за оценка на имунните функции на организма. Някои особени вещества в състава на боровия прашец като аминокиселини, микроелементи, витамини и нуклеинови киселини са способни да подсилят и да подобрят способността на клетките да намаляват окисляването и играят важна роля за укрепване на имунните функции на клетките, като усилват фагоцитоза на макрофагите. Бета-каротинът в боровия прашец може да унищожава свободните радикали в организма. Твърде голямото количество свободни радикали води до мутация на гените, което е в основата на патологичния процес за образуване на ракови клетки. Бета-каротинът може също да се разлага до витамин А (ретинол, ретинал, изотретионин) от стените на чревния тракт или от черния дроб заедно с диоксигеназата. Проведени са обширни изследвания за противораковите функции на ретиноевата киселина. Нейната основна функция се състои в защитата на клетъчните мембрани и в предотвратяване на проникването на канцерогенни вещества. Изотретионинът е идеален източник на хранителни вещества за пациенти с понижени имунни функции и хронично изтощение.
Противораковата функция на боровия прашец е привлякла голямо и заслужено внимание. Тя инхибира раковите клетки, но не засяга нормалните клетки, докато клинични прилаганите медикаменти убиват и едните, и другите, с което често влошават физическото съсътояние в процеса на лечение. Затова боровият прашец се явява като поддържащ препарат при лъчевата и химическата терапии.

Профилактика на простудните заболявания – Постоянното приемане на прашец, богат на витамини и особено на витамин С, е прекрасна профилактика на простудните заболявания. Приемането на достатъчно количество витамини укрепва междуклетъчните връзки и спира проникването на простудни вируси, като засилва устойчивостта към простудни заболявания. Витамин С може да се окислява, да се разлага при нагряване илесно се разтваря във вода. Затова при приготвянето на всекидневната храна в големи количества витамин С се губи. Употребяваният в натурален вид боров прашец има огромно преимущество за запазването на витамин С. Трудно е да говорим за заболеваемост от простудни заболявания в онези региони, в които прашецът се употребява в големи количества. В ресторантите на страни като Нова Зеландия и страните от Южна Америка хората добавят в напитките си прашец също както се добавя захар в кафето. Във Франция прашецът се употребява като лекарство при простуда или при диария. Прашецът е признат като идеално средство за профилактика на простудните заболявания.

Възстановяване след пневмония – Главна причина за пневмонията се смята попадането на заразни частици от атмосферата или вдишването на частици, образувани и отделяни при кашлица или кихане на болни хора. Някои пациенти лесно понасят вирусното заразяване на горните дихателни пътища. При други вирусът заразява и нарушава целостта на слизестите мембрани на трахеята и, съответно, предизвиква бактериалнаинфекция. Освен това съпротивата на организма към вирусите може да бъде намалена от студ, умора, глад, алкохолно опиянение. Всичко това може да доведе до заболяване.

Пациентите, болни от пневмония, трябва да приемат богата на витамини храна. Както другите хранителни вещества, и витамините трябва да постъпват в организма балансирано. Особено много витамини трябва да се приемат в случаите, когато обмяната на веществата при болният от пневмония се ускорява заради висока температура, съпровожда се с кашлица и с отделяне на храчки, а левкоцитите са „заети“ с унищожаването на бактериите, особено в белите дробове. Освен това хидролитните ензими, необходими за унищожаване на бактериите, и за спиране на възпалението на белия дроб, също се нуждаят от витамини. Недостигът на витамини предизвиква не само забавяне на лечение на възпалението в белия дроб, но се отразява и на имунитета. Приемането на боров прашец, богат на витамини, спомага за оздравяване на пациентите с възпаление на белия дроб.

Предотвратяване на анемия – В целия свят анемията се смята за болест от недояждане. Причината, според коята прашецът е способен да подобри функцията на хематопоеза се състои в това, че той съдържа в себе си хранителни вещества като желязо, цинк, манган, а също и витамини С и В6, които имат свойствата да се противопоставят на анемията. Прашецът, освен това, стимулира кръвотворните функции на костния мозък, като подобрява по този начин хемопоезата на целия организъм. При това, прашецът подсигурява кръвотворния процес с необходимите вещества, такива като ензими, коензими и нуклеинови киселини, съдържащи клетки на костен мозък, облекчава синтеза на веществата, свързани с хемопоезата и ускорява функцията за възстановяване на хемопоезата. Това е особено важно, когато кръвотворната функция в организма е нарушена поради раково или друго заболяване. Фолиевата киселина, влизаща в състава на боровия прашец, е способна ефективно да преустанови анемията при бременни жени. Хората с анемия обикновено чувстват силна слабост и умора. След приемането на прашец тези симптоми намаляват или изчезват. Затова може да се каже, че прашецът е природно тонизиращо кръвта средство.

Китайска държавна корпорация Нова Ера, книги серия “ Знания за Здравето „

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?