Какви са ползите от боровия прашец

  • 0

Какви са ползите от боровия прашец

Категория : БОРОВ ПРАШЕЦ

Как ще Ви помогне боровият прашец?

Благодарение на своя адаптогенен характер, боровият прашец ще се погрижи точно за нуждата на Вашия организъм и ще приложи действието си в областите, където е необходимо това. Като храна, боровият прашец може да се приема в големи количества, за да бъдат извлечени широката гама витамини и минерали, които той съдържа – витамин А, витамин В каротин, В1, В2, В3, В6, фолиева киселина, витамин D, витамин Е. Множеството минерали включват Калций, Мед, Желязо, Манган, Магнезий, Молибден, Фосфор, Калий, Селен, Силиций, Натрий и Цинк. В допълнение, боровият прашец съдържа близо 20 аминокиселини, от които осем от съществено значение за организма. Знаете ли какво означава това? Боровият прашец е завършен протеин!

Освен че боровият прашец е супер богата на витамини и минерали храна, а също и лек, който може да се приема продължително, той е още средство, което засилва защитните функции на тялото, като помага за превенция на дегенеративни състояния. Боровият прашец подсилва имунната система и функцията на жлезите с вътрешна секреция, намалява холестерола, стимулира регенерацията на черния дроб. Боровият прашец има противовъзпалителна функция, влияе добре на костната система и има антитуморно действие.

Друго важно свойство на боровия прашец, на коeто трябва да отделим внимание, е неговия андрогенен характер. Това означава, че той има способността да увеличава нивата на тестостерон, бъдейки естествен източник  на мъжкия хормон. Това е значимо откритие, тъй като източниците на тестостерон в природата са твърде малко и се срещат рядко. Боровият прашец повишава нивата на тестостерон в кръвта и балансира съотношението между андрогени и естрогени. Този ефект върху хормоналния баланс се дължи на съдържанието на стероли в боровия прашец. Стеролите са растителни стероиди, които помагат на боровете да растат и да се развиват и играят важна роля в човешкия организъм.

 

Боровият прашец може да помогне за намаляване и регулиране на простатата, когато става въпрос за уголемена такава. Адаптогенното свойство на прашеца има точно тази функция – благодарение на неговата употреба размерът на уголемената простата ще бъде намален или увеличен в случаите, когато има опасност от атрофиране или е твърде малка. Боровият прашец също така съдържа стероид, който е активен срещу рак на гърдата и простатата. Той възпрепятства и спира растежа на раковите клетки и тяхното мултиплициране.

Понеже боровият прашец е андроген се е oформило мнението, че той е в полза само за мъжете. Това не е вярно! Боровият прашец съдържа фенилаланин, който е свързан с невротрансмитерите в мозъка. Фенилаланинът стимулира нивата на допамин в мозъка и е прекурсор на L-dopa. L-dopa е естествена аминокиселина, известна със специалното си действие върху либидото и удоволствието при жените. Боровият прашец съдържа  аргинин, който подобрява плодовитостта при жените и мъжете, както и стимулира освобождаването на хормона на растежа.

 

Схващането, че само мъжете се нуждаят от тестостерон като добавка също е мит. При жените може да се наблюдава недостатъчност на тестостерона, което води до  множество заболявания като липса на либидо, умора, спад в настроението/превъзбуденост, необясними промени на тялото, нарушения на съня и др. Много е важно за жените да поддържат здравословни нива на тестостерон в организма. Това става още по-важно, когато жената навлезе в периода на менопаузата. Този период е свързан със сериозно намаляване на нивата на тестостерон, което обяснява всъщност защо на жените им липсва желание за секс и защо настроенията им се менят толкова бързо. Боровият прашец би бил идеалната добавка за жени в менопауза, като помощно средство срещу симптомите и дискомфорта, с който е свързан този период.

Боровият прашец може да бъде използван също външно – успешно третира състояния на кожата от всякакъв вид. Може да бъде направен на крем и приложен директно на кожата при екземи, акне, импетиго и подсичане. Аргининът в боровия прашец също спомага за подобряването на кожните проблеми.

Тази статия е само бегъл поглед върху оздравителния и лечебен ефект, който боровият прашец може да Ви осигури. Както при мъжете, така и при жените, прашецът може да повиши либидото и общия тонус, да забави стареенето, да повиши енергийните нива и умствените способности.

Както и да изберете да приемате боров прашец, бързо ще се убедите, че той е една жизненоважна суперхрана, която значително ще подобри хранителния ви режим.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn